Αρχική σελίδα


2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στις 11 Μαΐου 2012 διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ από την ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στις σχολές Νομικής, Φιλοσοφικής και Θεολογικής και θα έχει ως στόχο την προβολή ενός άλλου προτύπου, αυτό του πολίτη με αναπηρία που αγωνίζεται μαζί με τους/τις συμφοιτητές/ριες για τα δικαιώματά του, για την ελευθερία και την αυτοδιαχείρισή του.

Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

με φιλική συμμετοχή του Γιάννη Ζουγανέλη. Θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης με αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει, όχι λόγω της σωματικής βλάβης αλλά εξαιτίας του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και τον έχει εγκλωβίσει σε ένα πλαίσιο παθητικότητας. Θα συζητηθούν, επίσης, μέσω παραδειγμάτων από τις δράσεις της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο) οι τρόποι αντίδρασης που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν χειραφετημένο πολίτη με αναπηρία.
Στις 21.00 θα αρχίσουν οι συναυλίες με συμμετοχή των:

Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργου Αετόπουλου, Trio komple, Sahara, Sky pup, Nothing 'n' Everything και Μανόλη του κιθαρίστα!!!!

ΕΜΕΙΣ… βάζουμε την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, τα σουβλάκια, τις μπύρες και τη μουσική.
ΕΣΕΙΣ … βάλτε τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, το κέφι κι ελάτε να σας γνωρίσουμε!!

Σας περιμένουμε
ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Φωτογραφίες από δράσεις στη λέσχη




Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας!

Πώς έγινε προσβάσιμη η φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου

Η ιστορία μας ξεκινάει, το Μάιο του 2010, όπου ένα μέλος της ομάδας μας, έθεσε το ζήτημα της μη προσβάσιμης κάτω φοιτητικής λέσχης.

Προσβάσιμη ήταν μόνο η πάνω φοιτητική λέσχη, που όμως λειτουργούσε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, αποκλείοντας έτσι τους φοιτητές με αναπηρία από το δικαίωμα τους στη σίτιση.

Η ομάδα αποφάσισε να αναδείξει το πρόβλημα και προγραμμάτισε μία δράση.

Θεσσαλονίκη Ανάπηρη Πόλη

Η Θεσσαλονίκη ΑΝΑΠΗΡΗ ΠΟΛΗ δεν είναι μία κερδοφόρα «μη κερδοσκοπική εταιρεία», δεν είναι μία κρατικοδίαιτη «μη-κυβερνητική οργάνωση», ούτε βέβαια και κάποια «κοινωνία πολιτών».

Είμαστε μία διαρκής συνάντηση, μια ανοιχτή παρέα ανθρώπων εξοργισμένων πρώτα και κύρια με τους ίδιους μας τους εαυτούς γιατί ανεχόμαστε να ζούμε σε μια πόλη που ως ζωτικός χώρος υποβαθμίζεται διαρκώς, που πνίγει καθημερινά τους ίδιους της τους πολίτες, στραγγαλίζει τις επιθυμίες για ανθρώπινη ζωή και κατασκευάζει κατοίκους χωρίς ιδανικά, οράματα και όνειρα.

Αναπηρία & Πολιτική


Ορισμός της αναπηρίας

Για το φαινόμενο της αναπηρίας υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί που πηγάζουν από διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, αλλά και από διαφορετικές οπτικές θεωρήσεις του προβλήματος (Ζώνιου-Σιδέρη, 1998: 14).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρούνται όλα τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρή μειονεξία, που προκύπτει από φυσική ή διανοητική βλάβη (ό.π.).